G’day Gdansk

For English version, see below

Gårdagskvällens färja mellan Nynäshamn-Gdansk var lika tragisk som vi räknat med. Men vi är ju också ute efter vardagsmisär bland allt skoj (annars hade vi kanske åkt på solsemester) så egentligen gjorde det ju inget. De flesta är färjor är ju inte så himla high-life direkt.

I alla fall. Idag vid lunchtid kom vi äntligen fram till Gdansk (eller om man ska vara polsk: Gdańsk). Vi beslutade oss för att kolla vad denna lilla godbit vid Wisłas mynning hade att bjuda på. Gdansks gamla stad var trivsamt och turistigt. Vi hittade en liten bodega på en bakgata där en varsin 25-zloty bolognese förtärdes med lokal öl slash (inte lika lokal) juice. Vi valde att spara vildsvinsupplevelsen och mjödet till kvällen (separat rapport kommer).

Vi strosade vidare runt och såg denna fina Lejonet och Lejonet-statyett (nästan rätt alltså):

IMG_7449

Gdansk (eller om du pratar andra språk även Danzig, Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum eller Gedanum) har en befolkning ungefär som Göteborg, och har precis som Göteborg en bakgrund som fiskarby (även om Göteborg fortarande är något av en fiskarby). Antagligen skulle mina mobilbatterier ta slut om jag försökte klargöra för alla historiska vändningar i denna stads historia, den har typ tillhört alla länder du gissar. Istället så bjuder vi på ännu en skägg-selfie. Eller kanske en skägg-groupie? Det lär bli många i all fall.

Efter mat och turistande bar det av på gear-jakt. Då njurfickan på cykeltröjan sinkar telefonkollandet ville vi ha en framme-hela-tiden-lösning á la Gearik 2013. Denna hittades på Intersport ett stenkast från vårt fyrstjärniga hotell, och Johan passade på att köpa nya handskar [så kallade Gdhanskar], då de klassiska Yosemitehandskarna från 2009 (som varit med på samtliga resor sedan dess och därmed är ungefär lika gamla som Joels originalcykelbyxor från 2006 som enligt uppgift fortfarande används) både blivit slitna och gör att fingrarna domnar.

WP_20150624_004
Gamla klassiska Yosemite-handskar som nu pensionerats efter 6 år i trogen tjänst.
WP_20150624_005
Helt nya Gdhandskar som förhoppningsvis gör jobbet

——–
And here comes the English version

Yesterday evening’s ferry from Nynäshamn to Gdansk was as tragic as we had expected. But since we are aiming for “everyday misery” to mix up with all all the fun (otherwise we could have gone to the beach) it didn’t really matter. Most of the ferries we’ve travelled on before have not been the representatives of high-life them either.

In any case. Today at noon we finally arrived to Gdansk. We decided to check out what this little jewel of a city by the Wisła had to offer . Gdansk’s old town was pleasant and touristy at the same time. We found a small bodega in a back street where we both hade a 25 zloty Spaghetti Bolognese with local beer slash (not just local) juice. We chose to save the wild boar experience and mead feast for the evening (separate report later) .

We strolled on around and saw this nice Lion & Lion figurine (almost right!) :

IMG_7449

Gdansk (or if you speak other languages ​​Danzig, Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum or Gedanum) has a population similar to Gothenburg, and has just as Gothenburg a background as a fishing village (though Gothenburg sometimes still feels like a fishing village) . My phone battery would run out I tried to write about all the interesting events in this city’s history. Gdansk has been a part of any country you might guess . Instead we offer another “beard selfie”. Or maybe it’s a “beard groupie”? In any case, there will be more of those.

After food and touristing we went Gear Hunting. The kidney pocket on the bike shirt complicates map tracking (it takes a long time to open) so we decided to get at similar solution to the one Gearik bought in 2013. This was found at Intersport steps away from our four-star hotel , and Johan took the opportunity to buy new gloves since his classic Yosemite-gloves from 2009 (which has been included on all trips since then) both has become worn out and makes his fingers go numb .

WP_20150624_004
Old classic Yosemite gloves now retired after six years of loyal service .
WP_20150624_005
Brand new gloves hopefully do the job

 

1 thought on “G’day Gdansk

  1. Fantastischt inlägg! Senast Jonas skrev så här bra var det inte Jonas som skrev.

Comments are closed.